piektdiena, 2012. gada 20. aprīlis

Tauki

Piesātinātie tauki – sliktie tauki, no kuriem mēs izvairamies!

tie paaugstina holesterīna līmeni asinīs. Piesātinātie tauki visbiežāk sastopami dzīvnieku izcelsmes produktos - treknā gaļā un gaļas produktos. Pie tiem pieskaitāmi arī sieri (ar augstu tauku saturu), sviesti, margarīni( tikai tajos, kuri satur, transtaukus) tortes, cepumi, maizītes un čipši.
Ja šie piesātinātie tauki ir par daudz, tad uzkrājas tauki (veidojas celulīts) – pieaug risks aptaukoties, saslimt ar sirds slimībām.
Mēs bieži vien aizmirstam cik liela nozīme ir šo tauku pārspīlēšanā mūsu uzturā. Sākam skaitīt kalorijas, bet nepievēršam šiem taukiem nekādu uzmanību.
Trekni ēdieni ir kaitīgi veselībai. Ja izvēlies kādu gaļas gabalu pagatavošanai, tie mazāk satur šo kaitīgo tauku bez ādas.


Tomēr jāatceras, ka ir "labie", ar polinepiesātinātām taukskābēm bagāti tauki (augu izcelsmes tauki, zivju tauki u.c.) Būtiskākā šo tauku sastāvdaļa ir neaizstājamās Omega 3 un Omega 6 taukskābes. Tās ir vajadzīgas, jo piedalās šūnu membrānu veidošanā un ir nozīmīgas augšanai un attīstībai. Kā zināms, viss mūsu ķermenis ir veidots no šūnām un tās var pastāvēt, pateicoties tieši šūnu membrānai – apvalkam, kas šūnas aizsargā un regulē vielu apmaiņu. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru