piektdiena, 2012. gada 20. aprīlis

Olbaltumvielas


Olbaltumvielas nepieciešamas šūnu veidošanai (šajā gadījumā muskuļu šūnu jaunai veidošanai, kad esošās tiek noardītas zālē pie attiecīga treniņa) un to bojājumu novēršanai. Olbaltumvielas nodrošina vielmaiņas darbību un rada sāta sajūtu.

Atšķirībā no ogļhidrātiem un taukiem olbaltumvielu rezerves neveidojas.
Bioloģiski vērtīgākās olbaltumvielas ir piena un olu olbaltumvielas. Augu olbaltumvielas ir mazvērtīgākas par dzīvnieku olbaltumvielām.
Olbaltumvielas nodrošina:
  •  stiprus kaulus
  •  veselus zobus
  •  veselus matus
  •  stiprus nagus
Ir divu veidu olbaltumvielu avoti:
Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas –  došu piemērus no mums populārākajiem OBV avotiem.


Vistas fileja pārsvarā uz 100gr vistas filejas viņā būs 20 - 30gr proteīna, 0gr karbu un neliels daudzums fat






White fish ,kā jau lielākā daļa no zivs produktiem bagāta ar proteīnu , 0 karbohidrātu ,maz tauku.
Šīs zivs uz 100gr sastāvā ir ap 25gr proteīna.










Steiki.  šos ēdienus izvēlos reti, jeb tādus kuri mazāk satur taukus, jo neskatoties uz to, ka šis arī ir labs proteīna avots (ap 20 - 30 gr uz 100gr svara) viņam līdzi nāk arī tauki.






 Olas. 
Vienas lielās olas (50gr) sastāvā būs 5gr tauku, un 6gr proteīna.
Olas ir iecienītas tik ļoti, jo mēs varam atdalīt šos tauku no proteīna vienkārši atdalot olas dzeltenumu no tās baltuma.
Olas dzeltenums mums šinī gadījumā vajadzīgs nav, parcik satur ne tikai 3gr OBV ,bet arī šos nevajadzīgot taukus.
Turpetīm olas baltums satur 3gr OBV un 0 carbs!














Augu izcelsmes olbaltumvielas – graudi, graudaugu produkti, pākšaugi, pupas, zirņi, sojas pupas, rieksti.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru